Gaasperdammertunnel

Tijdens de bouw van de Gaasperdammertunnel (A9, Amsterdam) is Joost & Tessa betrokken geraakt en heeft sinds dien een rol gespeeld in het visualiseren van de contractuele eisen. Realtime stroomt er data vanuit de tunnel via onze prestatieboom module naar de dashboards van de beheerders en engineers van dit object.

De Insteek

IXAS, een bouwcombinatie van Ballast Nedam, Heijmans, Fluor en 3i heeft voor de nieuwe Gaasperdammertunnel het doel gesteld om realtime inzicht te willen in de prestaties van de tunnel en alle onderliggende deelsystemen. Van deze belangrijke verkeersader wordt een maximale beschikbaarheid verwacht en moet er dus vroegtijdig gereageerd kunnen worden om bijvoorbeeld sluiting te voorkomen. Als proof-of-concept heeft Joost & Tessa stap voor stap data gekoppeld om steeds meer prestaties visueel te krijgen. Aan het eind van een succesvolle pilot konden de eerste eisen in realtime getoond worden. 

Verdere ontwikkeling

Na de pilot zijn we aan de slag gegaan om alle contractuele eisen die IXAS heeft richting haar opdrachtgever (Rijkswaterstaat) in Joost & Tessa op te nemen. Dit houd in dat er steeds meer datastromen gekoppeld werden en het systeem steeds meer inzichten kon produceren. Op component niveau kan bepaalde data al signalen afgeven die gevolgen hebben voor de complete tunnel. Het eindresultaat is dat alle eisen volledig in Joost & Tessa zitten, deze realtime gevisualiseerd worden en dat er automatische rapportages opgebouwd worden die met de opdrachtgever gedeeld kunnen worden. Naast dat de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid realtime worden gemonitord verstuurt het systeem ook alarmen en meldingen waar nodig. Ook zijn we met deze klant aan het werk om verdere innovaties en mogelijkheden te realiseren. Zo zijn kijken we op basis van deze data naar toekomstige evenementen en werken aan een volledige cyber-secure omgeving die ook buiten de tunnel te gebruiken is.